Mednarodni projekt Ana Frank – Zgodba za sedanjost, je zopet v Sloveniji. Muzej novejše zgodovine je skupaj z lokalnimi partnerji s projektom ponovno pričel v letu 2014. Razstava je v tem času gostovala na številnih šolah, v letu 2016 pa smo v okviru projekta CrossingBorders izvedli tudi mednarodni delavnici Free2choose-Create in Memory Walk.

šolsko leto 2014/15

V šolskem letu 2014/15, je razstava gostovala v osnovnih šolah v Ljubljani, Loškem Potoku in Dutovljah ter na Gimnaziji Škofja Loka. V projektu je sodelovalo preko 40 učencev in dijakov.

Literarni natečaj

V sodelovanju z neprofitno založbo KUD Sodobnost International je bil organiziran literarni natečaj z naslovom Ana Frank – sporočilo moji generaciji. Sodelovalo je 157 učencev, med 12. in 14. letom starosti. Strokovna komisija je izbrala in nagradila najboljše tri prispevke.

Lari Rubin, zmagovalki natečaja, je nagrado podelil takratni veleposlanik Kraljevine Nizozemske, Nj. eksc. g. Pieter Jan Langenberg.

Več o natečaju

27. 1. 2015 – Svetovni dan spomina na žrtve holokavsta

Ob Svetovnem dnevu spomina na žrtve holokavsta in 70. obletnici osvoboditve koncentracijskega taborišča Aushwitz, so se zgodbe o Ani Frank spomnili tudi mladi, ki so obiskali Muzej novejše zgodovine Slovenije. Obiskovalce je nagovoril tudi preživeli taboriščnik in pričevalec, gospod Dušan Stefančič, ki je bil kar v šestih taboriščih.

Gospod Dušan Stefančič z učenci-vodiči.

šolsko leto 2015/16

V šolskem letu 2015/16 je razstava najprej gostovala v Mariboru, na Ptuju, v Kopru (kjer so jo obiskali tudi učenci iz italijanske osnovne šole Pier Paolo Vergerio il Vecchio), ter v Novi Gorici.
šolsko leto 2016/17

Razstava je obiskala OŠ Lucijana Bratkoviča Bratuša Renče, OŠ Mirana Jarca v Ljubljani in OŠ Šenčur. Prvič smo razstavo postavili tudi čez mejo, obiskala je namreč Večstopenjsko šolo s slovenskim učnim jezikom v Doberdobu, Dvojezično šolo v Špetru in Večstopenjsko šolo s slovenskim učnim jezikom v Gorici.
šolsko leto 2017/18

Razstava je v tem šolskem letu gostovala v Šempetru pri Gorici, Škocjanu, Ljubljani, Ajdovščini in Velenju.